MSKA SEMINAR I ADRIA CUP 2022

28.09.2022. 12:08

Tradicionalni MSKA karate seminar u suradnji sa karate klubom Lošinj održava se od 25.09. - 30.09.2022 u Velom Lošinju pod vodstvom glavnog instruktora i predsjednika MSKA dr.Rudolfa Jahkela 10 DAN.

Treninzi se održavaju 3 puta dnevno u park šumi lječilišta u Velom Lošinju i po potrebi na pokrivenom tenis igralištu "balonu" na tenis igralištima Punte.

Na seminaru je prijavljeno 60 učesnika iz Slovenije, Njemačke,Češke i Engleske.

U četvrtak 29.09.2022 predviđena je ceremonija DAN promocije majstora u Velom Lošinju

Tradicionalni karate turnir ADRIA CUP održati će se 1.10.2022 u gradskoj sportskoj dvorani u Malom Lošinju sa početkom u 9.00 h, a predviđeno trajanje natjecanja je do 17.00 h.

prof. Dr. Rudolf Jakhel , X. Dan u karateu. Rođen je 1942. godine u Zagrebu. Studirao je arhitekturu, ekonomiju, filozofiju i jezike u Sloveniji i Njemačkoj. Nakon što je diplomirao 1975., živio je i radio kao međunarodni konzultant u Njemačkoj, bivšoj Jugoslaviji, Sjedinjenim Državama i Gvajani, Južna Amerika. Ovdje ne možemo navesti sve njegove reference, ali spomenimo barem one najvažnije: od vladinih projekata u Južnoj Americi, u Sjevernoj Americi do sportskog projekta u Njemačkoj - " Racionalizacija u karateu " na Institutu za sportske znanosti Rajne- Westphalia University of Technology u Aachenu (Aachen).

Karateom se počeo baviti 1968. u Stuttgartu. Njegovao je razne stilove karatea (Shotokan, Shitoryu, Shukokai, Sankukai, Kyokushinkai) i Jiu-Jiutsu. Kao borac nizao je brojne uspjehe - 1971. postao je viceprvak Jugoslavije u apsolutnoj kategoriji, a s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 3. mjesto na Europskom prvenstvu u Parizu . Potom je radio kao trener, sudac i savjetnik Njemačkog karate saveza.

U jesen 1971. osnovao je sveučilišnu karate grupu na Institutu za tjelesne vježbe Tehničkog sveučilišta Rhine-Westphalian u Aachenu i brinuo se za studente karate sporta . Trenutno predaje na Sportskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani i na Sportskom fakultetu Sveučilišta Rajna-Vestfalija u Aachenu .

Problem njegovanja karatea na sportskoj znanstvenoj instituciji potaknuo ga je na vlastita intenzivna istraživanja mogućnosti racionalizacije u sportskom karateu. Dugogodišnjim istraživanjem i provjerom u praksi uspio je razviti stilski neutralnu metodiku nastave koja se temelji na općoj teoriji kretanja.

Između ostalog, majstor je i autor knjige Moderni sportski karate , koja je izvorno objavljena u Njemačkoj.