PREDSTAVLJENA KNJIGA "KARATE NA LOŠINJU"

29.04.2015. 22:56

U Gradskoj knjižnici u Malom Lošinju predstavljena je knjiga "Karate na Lošinju" Gabora Mihailovića, dugogodišnjeg voditelja lošinjskog karate-kluba, čiji je član od početka, prije više od tri i pol desetljeća.

Karate je na Lošinju 1978. godine pokrenuo Ramiz Barjaktarević "Škija", da bi godinu dana kasnije bio utemeljen Karate klub "Akademac", današnji KK "Lošinj". Nakon nekoliko godina, po Barjaktarevićevom odlasku s Lošinja, ulogu organizatora i trenera u klubu preuzima Mihailović, te je i danas predsjednik i voditelj većine aktivnosti kluba.

Na gotovo tristo stranica Mihailović je objedinio bilješke nastajale kroz godine klupske aktivnosti, a najveći dio otpada na nabrajanje sportskih rezultata - od prvih nastupa momčadi boraca u regionalnoj ligi, preko prvih međunarodnih nastupa u omladinskim kategorijama, pa do novijeg razdoblja, u kojem lošinjske karatašice u disciplini kate čine okosnicu državne reprezentacije.

Autor je temi pristupio i s drugih aspekata - poglavlja su posvećena razvoju i pravilima karatea, rječniku japanske karataške terminologije, problematici rada s mladima, ali i o osobinama Lošinja kao idealnog mjesta za sportske pripreme. Time je lošinjska (sportska) literatura dobila novo, originalno djelo.

Predstavljanje knjige, ujedno i prilika za prisjećanje na rane dane lošinjskog karatea, upotpunili su Ranko Antun Pezelj koji je okupljenima predstavio Mihailovićevu knjigu, te gradonačelnik Gari Cappelli govoreći o ulozi karatea u sportskoj slici Lošinja.

Izvor: Otoci.net -  B.Purić