povijest

 

 

 

1978 . Majstor karatea 2 DAN Ramiz Barjaktarević sa suradnicima otvara karate sekciju

U listopadu 1979. godine sekcija prerasta u klub i registrira se kao karate klub “Akademac”. Klub s tim imenom djeluje i postiže izvrsne rezultate kako u natjecanjima tako i u okupljanju mladeži. Pod vodstvom trenera Barjaktarevića klub se počinje natjecati u tadašnjoj Primorsko-Goranskoj i Istarskoj regiji u ekipnoj seniorskoj ligi, gdje članovi postižu izvrsne športske rezultate. Klub 1984. godine napušta njegov osnivač i prvi trener gospodin Barjaktarević, a daljnje vođenje kluba preuzima Gabor Mihailović, te  uspješno dalje vodi klub.

Pomažu mu Saša Marković, Mirko Kajkara, Mladen Šurlina,  Aleksandar Šečerović i Cvjeta Kulušić.

Valja istaknuti da je Gabor od osnivača i prvoga trenera kluba preuzeo svu dokumentaciju zahvaljujući kojoj je sačuvana povijest Karate kluba Akademac. U klubu se Gabor opredjeljuje za rad s mladima jer u njima vidi  budućnost i opstanak karatea, i ostvarivanje športskih rezultata, što se potvrdilo u sljedećim godinama.  Uz opsežan posao vođenja i planiranja treninga, uz planiranje natjecanja, u klubu su se intenzivno pripremali za polaganje majstorskih zvanja u karateu. Godina 1985.  jedna je od najvažnijih godina za napredak kluba. Te su godine kod velikog japanskog majstora karatea Taiji Kasea, Dubravko Mužić, Cvjeta Kulušić i Gabor Mihailović položili za majstore karatea. To je  bio veliki uspjeh  za klub, jer je od sedamnaest kandidata za majstore položilo njih pet, a od toga su troje bili članovi karate kluba s Lošinja.

Te godine Gabor počinje voditi mlađe natjecatelje na natjecanja. Tako se na neslužbenom prvenstvu države (bivše SFRJ) za mlađu dob u Čakovcu pojavljuju i članovi Karate kluba Akademac, koji ostvaruju izvrsne rezultate. To je ujedno i početak natjecanja lošinjskoga kluba s mlađim natjecateljima općenito. Tada su se natjecali: Saša Ranac, Sanjin Kleva, Sergej Kleva, Goran Malešević, Aleksandar Marković i Danijela Zečević, a na natjecanje vodili su ih Cvjeta Kulušić i Aleksandar Šečerović kao treneri. Iste godine u klubu se organizira i prvo natjecanje u katama za mlađe vježbače, a tadašnji prvi osvajači medalja na klubskom prvenstvu bili su: 1.Saša Ranac, 2. Goran Malešević,  3. Ivica Ranac.

Godine 1985. Gabor šalje na pripreme juniorske reprezentacije Hrvatske članove kluba  Mirka Kajkaru i Aleksandra Šečerovića. Nekoliko takvih zajedničkih treninga rezultira pozivom Mirka Kajkare u  reprezentaciju što je ujedno i prvi poziv u Hrvatsku reprezentaciju jednom članu lošinjskog kluba.

Iste godine seniorski tim kluba u sastavu: Mladen Šurlina, Jadranko Savić, Mirko Kajkara, Dragan Lakić, Dubravko Mužić i Gabor Mihailović osvaja u borbama treće mjesto na natjecanju lige Istarsko-Primorsko Goranske regije. Svi ovi događaji  veoma  su važni za budući rad kluba, jer se klub od te godine počeo uzdizati u svim oblicima rada do današnjih rezultata.

Od 1996 do 1990 klub vode Rezo Milan kao predsjednik i Saša Marković kao glavni trener.Pomoćni treneri tada su bili Mladen Šurlina, Gabor Mihailović i Mirko Kajkara.

Do 1990. godine članovi kluba redovito su se natjecali i postizali izvanredne športske rezultate.

Krajem 1990. klub napuštaju neki članovi rukovodstva, a klub ponovno preuzima i spašava od raspada Gabor Mihailović  i nastavlja radom  sa zaljubljenicima u karate: Mirko Kakara, Mladen Šurlina, Saša Ranac.. Iako su svi bili zauzeti svojim zadaćama u obrani  domovine, karate klub  nesmetano radi i održava treninge.

Godine 1992.  Mirko Kajkara  i  Gabor Mihailović odlučuju se na promjenu imena kluba Akademac  u novo ime Karate klub Lošinj. U radu kluba pomagali su im članovi Mladen Šurlina, Saša Ranac, a katkada i Radenko Nikolić - Mujo.

Od 1993. do danas karate klub Lošinj je  stalno napredovao  u okupljanju otočke mladeži, stvaranju izvrsnih natjecatelja koji su proslavili ime kluba i svog otoka na svim službenim natjecanjima, od županijskih do svjetskih prvenstava, u edukaciji i školovanju trenera, uspostavljanju prijateljskih odnosa s mnogobrojnim klubovima iz Hrvatske i inozemstva, kao i s vodećim svjetskim majstorima karatea.

1998. Klub mijenja ime u “ Športski karate klub LOŠINJ “ .

Velik utjecaj na razvoj karatea na Lošinju, osim pojedinih članova karate kluba, imali su i veliki i priznati svjetski karatisti, koji su boravili i vježbali na Lošinju: Hiroshi Shirai,Tokio Funasako,dr.Ilija i Vladimir Jorga, Dušan Dačić, dr. Stefen Čang, Rudolf Jahke, Ciril Klajnšček, treneri HKS-a prof.Vladimir Cvjetan, prof.Tihomir Grgić i mnogi drugi.

Sretni smo i ponosni što je karate klub danas, po vrhunskim športskim rezultatima i izvrsnim trenerima, jedan od najuspješnijih športskih klubova na Lošinju u radu s mladima.

 

SPORTSKI REZULTATI

 

Već 1983. godine na svom prvom natjecanju seniorska ekipa u sastavu: Ramiz Barjaktarević Škija, trener, Gabor Mihailović, Saša Marković, Dubravko Mužić, Mladen Šurlina, Zvonimir Doko, Mirko Kajkara, Arif Barjaktarević i Ivan Kričković osvajaju treće mjesto u karate-ligi regije postavši tako ugodno iznenađenje lige. Isti uspjeh ostvaruju tri godine zaredom, 1984. - 1986., da bi 1988. osvojili prvo mjesto u županijskoj ligi, a boje kluba branili su tada: Dragan i Duško Majkić, Josip Bučević, Radenko Nikolić-Mujo, Mirko Kajkara, Saša Marković i Dino Žmikić. Od tada do današnjih dana natjecatelji lošinjskoga karate kluba išli su samo crtom uspjeha u osvajanju odličja (samo 1991. - 1992. nisu ostvarivali rezultate jer zbog rata nije bilo ni održanih natjecanja).

Od 1985. klub redovito šalje na natjecanja i mlađe dobne kategorije natjecatelja koji isto tako ostvaruju izvrsne rezultate na regionalnim i državnim prvenstvima. Na prvom međunarodnom turniru iz karatea  (Trst 1989.) natjecatelji s Lošinja donose prve međunarodne medalje: Berislav Car prvo mjesto u katama i Borko Radonjić drugo mjesto, također u katama. To je uspješan početak nastupa Lošinjana na mnogim međunarodnim  turnirima  idućih  godina.

Vrhunac športskih rezultata postiže se između 1993. i 2010. kada nove generacije lošinjskih karate natjecatelja sa svojim trenerima Gaborom i Martinom Mihailovićem i Mirkom Kajkarom ostvaruju povijesne rezultate koje su sljedećim  lošinjskim generacijama karatista izazov koji će biti teško, ali ne i nemoguće ostvariti. Nastup juniorke kata ekipe na Svjetskom prvenstvu u Maroku Mihaela Petrović i Mihaela Kobale(10 mjesto) i Europskom u Turskoj Mihaela Petrović,Mihaela Kobale i Tereza Sorićj(7mjesto), na SP u Maleziji ( 5 mjesto ) Mihaela Kobale, Tereza Sorić i Petra Luketić sa trenerom reprezentacije Gaborom Mihailovićem i kata trenerom Martinom Mihailović ostat će u blistavoj povijesti kluba kao jedan od najvećih uspjeha.

 

NAJBOLJI NATJECATELJI 1983 - 2022.

 

Seniorska ekipa kluba - borbe  za koje su nastupali:

Ramiz-Škija Barjaktarević, Gabor Mihailović, Saša Marković, Mladen Šurlina, Zvonimir Doko, Mirko Kajkara, Dubravko Mužić, Arif Barjaktarević, Jadranko Savić (1983-1986.)

Dragan Majkić, Duško Majkić, Josip Bučević, Radenko Nikolić-Mujo, Saša Marković. Mirko Kajkara, Dino Žmikić (1987-1988).

Ženska ekipa u borbama: Mabel Lozančić, Sanja i Željka Deroja (1996-1997.)

Seniorski muški kata-tim: Saša Marković, Dubravko Mužić, Gabor Mihailović (1986.)

Ženski kata-tim: Klara Matušan, Ana i Martina Mihailović 

 (1995-1999.)

Mihaela Petrović,Mihaela Kobale i Tereza Sorić (2008 - 2010)

Kata tim učenika: Saša i Ivica Ranac, Tomislav Malović  (1985-1987.)

Najbolji natjecatelj u borbama pojedinačno kod muškaraca Dean Čavlek, kod žena Sanja Deroja.

Najbolji u izvođenju kata kod muškaraca Denis Petrović, kod žena Martina Mihailović, Mihaela Petrović, Mihaela Kobale

Članovi reprezentacije Hrvatske: Mirko Kajkara (juniorska 1986), Saša Marković (juniorska1987/1988), Dino Žmikić (juniorska 1988/1989), Sanja Deroja (kadetska 1996), Željka Deroja (kadetska 1997), Dean Čavlek (kadetska 2003 - 2005, juniorska 2007), svi u borbama, i Martina Mihailović (kadetska, juniorska,seniorska1997 - 2007), Denis Petrović ( kadetska 2003- 2007 ), Petra Krivičić ( kadetska 2005, juniorska   2007 ), Mihaela Petrović ( ml.kadetkinja , kadetkinja juniorka 2005 - 2010), Mihaela Kobale ( kadetkinja 2009-2010),  i Tereza Sorić kadetkinja( 2009 - 2010 ) svi u katama,Gabor Mihailović trener juniorske ženske ekipe u katama na SP u Maroku 2009, EP u Turskoj 2010 i Srbiji 2011,a njegova ekipa bila je i na SP u Maleziji 2011, i plasirana za EP u Azerbejđanu 2012.

 

 

 

 

Fotografije

01-601-842465254AK1AK13AK26AK27AK32AK7AK8DSC04139img068