U SUSRET UPISIMA U KARATE ŠKOLU (4)

01.09.2018. 13:53
 
 
ŠTO DOBIVATE VJEŽBAJUĆI KARATE?
 
Vježbajući karate podižete svoju fizičku pripremu na viši stupanj, a da bi se to postiglo potrebno je da se radi na uvježbavanju tehnike karatea, vježbama snage, usavršavanju brzine i poboljšanju izdržljivosti. U vježbanju karatea važna je i psihička priprema koja se sastoji od postizanja opuštenosti i razvijanja koncentracije. Nakon višegodišnjega marljiva vježbanja svaki karatist postiže potpunu spremnost koja se sastoji od fizičke i psihičke pripreme. Vježbajući karate usvajate karate načela i postižete izraženiju univerzalnost, tj. prilagodljiviji ste na neke druge tjelesne aktivnosti, što znači da će te se lako, bez većih teškoća, prilagoditi bilo kojem drugom sportu. Važno je istaknuti da djeca mlađe dobi trening karatea ponajprije trebaju kao igru, zabavu, druženje s vršnjacima, no s godinama treninga i starijom dobi počinju misliti o karateu kao sportu i kao vještini samoobrane, uglavnom sasvim suprotno nego dotad. U starijoj dobi svaki karatist koji postigne majstorsko zvanje, ima izgrađeno vlastito mišljenje o karateu, pa se tako i postavlja prema njemu.
Karate je takav oblik vježbanja kojim vježbač usavršava sve pokrete tijela, bilo da se radi o izvijanju, preskakanju, održavanju ravnoteže, fleksibilnosti itd. Vježbanje karatea obuhvaća sve dijelove tijela i sve mišiće. Ono zato unapređuje zdravo držanje tijela; mnoga djeca koja vježbaju karate uspijevaju ispraviti neke svoje mane (bezvoljnost, loše držanje tijela, neaktivnost, neusklađenost pokreta i tako dalje ).
I zato svi koji su vježbali karate nekoliko godina, pa i oni koji su položili za karate majstore i prestali su sa vježbanjem te bacili godine treninga u "vjetar", nisu shvatili ono najbitnije: Karate-do je zdravi način života i razmišljanja koji predstavlja kontinuirani trening cijeli život.

 

 

Fotografije

cure ekipnoekipa lošinj seniori

Arhiva vijesti